Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Achter de schermen

Het stadje moest een plaats krijgen in een hoek van de hobbyzolder. Door de positie van het trapgat is de hoek echter slecht te bereiken. Ik heb dit opgelost door het centrum van het stadje op een uitneembaar luik te bouwen. Zo kon ik het plein en de omringende straten rustig aan de werktafel in elkaar prutsen. Pas nadat ook de rest van de stad helemaal klaar was, heb ik het luik met scharnieren voor keukenkastjes op zijn plaats vastgezet. Deze scharnieren draaien niet alleen, maar tillen het luik ook een paar centimeter omhoog. Zo kan het luik geopend worden zonder de randen te beschadigen.

Bij Project Waldberg is veel aandacht besteed aan verlichting. Elk gebouw is voorzien van tussenmuren en plafonds. Elke ruimte wordt apart verlicht. Vier simpele microcontrollers zorgen ervoor dat de lampjes in willekeurige volgorde aan- en uitgaan. Een vijfde computertje neemt de straatverlichting en de verschillende lichteffecten voor zijn rekening. Zo ontstaat echt het beeld van een levende stad bij nacht.

Perrons en printers

De perrons van Waldberg zijn een verhaal apart. De sporen in het station lopen namelijk in een flauwe boog. Bovendien wilde ik de perrons graag op de juiste schaalbreedte maken. Complete zelfbouw bleef zo de enige optie. De randen van de perrons werden gemaakt uit dunne latjes (circa 10 x 5 mm). Met een ijzerzaagje maakte ik om de anderhalve centimeter een ondiepe inkeping om de naad tussen de betonblokken weer te geven. Vervolgens werden de randen met grijze muurverf van Jan des Bouvrie in een passende betonkleur geschilderd. De ruimte tussen de randen werd opgevuld met een paar lagen foamboard. Een flexibele strook kinderkopjes van Bush diende als bestrating. Het hele perron werd daarna met de airbrush in Jans grijs gespoten. De airbrush kwam er ook aan te pas om alles te verweren met zwarte en zandkleurige verf. De daken zijn in elkaar geplakt met stukjes dun styreen. De dakbedekking is heel fijn waterproof schuurpapier. Ook hier werd de verfspuit uitgebreid gehanteerd. De aankleding van het perron bestaat uit onderdelen van Peco, Faller en Vollmer. De vertrekstraten, de koersborden en alle andere opschriften zijn op maat gemaakt met de computer en de kleurenprinter.

Nu we het toch over de kleurenprinter hebben... Alle straten in Waldberg hebben eigen straatnamen en de huizen hebben opeenvolgende huisnummers. Talloze borden langs de wegen en spoorlijnen zijn op de computer gemaakt, uitgeprint en opgeplakt. De wegwijzers wijzen dus inderdaad naar Waldberg. Reclameborden zijn verkleinde echte posters uit die tijd. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden van de vele details die in Waldberg te vinden zijn.

lees verder →

1 - 2 - 3 - 4 - 5

© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl