Gras voor gevorderden
Grasvezels zijn een ideaal basismateriaal voor modelbouw. Je kunt er veel meer mee dan alleen een strak gazon neerleggen. Door vezels laag over laag aan te brengen en te spelen met verschillende soorten vezels zijn allerlei soorten groeisels en bloeisels te maken. Neem het bloeiende onkruid op de foto hierboven. Het bestaat uit twee lagen lange vezels, een laagje korte vezels en een beetje gekleurde turf. Hoe maak je dat en wat kun je er nog meer mee?
De basis is inmiddels bekend terrein. Voor een beetje grasland heb je grasvezels, houtlijm en een elektrostatisch begrasser nodig. Ik gebruik altijd verschillende kleuren grasvezels door elkaar, om het gras minder monotoon te maken. Een echt grasland bestaat ook uit talloze kleuren. De ondergrond smeer je in met een mengsel van houtlijm en groene latex. De ondergrond schijnt dan niet doorhet gas en kale plekjes vallen minder op.
De grasvezels worden met een elektrostatische begrasser in het natte houtlijmmengsel gepland. Het elektrische veld van het apparaat zorgt ervoor dat de vezels recht overeind komen te staan. Er zijn ook plastic schudflesjes waarvan beweerd wordt dat ze hetzelfde doen, maar dat is toch meer fabel dan feit. Maak de laag niet al te dekkend, want er komen nog meer lagen overheen. Probeer rekening te houden met waar bomen en struiken komen. Het gras is daar meestal langer, heeft kale plekken, kent meer onkruid en is iets anders van kleur. De basislaag gras moet 24 uur drogen voor je verder gaat. Daarna kan het overtollige gras met een stofzuiger worden verwijderd.
Vervolgens pakken we de bus spuitlijm erbij. De truuk is om laag over laag aan te brengen. Het gras krijgt daardoor meer volume en gaat meer lijken op woekerende planten. Je kunt verschillende effecten bereiken door te variëren met wat je over elkaar aanbrengt en in welke volgorde je dat doet. De woeste berm is gemaakt door het gras in te spuiten met lijm en een extra laag lange vezels aan te brengen. Daarna werd op dezelfde manier nog een laag gras aangebracht. Tenslotte is alles voor de derde maal bespoten en lichtjes bestrooid met gekleurde turf.
Je hoeft niet te wachten tot de spuitlijm droog is voor je de volgende laag aanbrengt. Gewoon achter elkaar spuiten-strooien-spuiten-strooien. De begroeiing in het linker plaatje is ontstaan simpelweg drie lagen lange vezels over elkaar te liggen. In het rechter plaatje zie je verschillende mogelijkheden naast elkaar. Helemaal links zijn twee lagen vezels afgedekt met groene turf in bijna dezelfde kleur als het gras. De bloeiende bult bestaat uit vier lage lange vezels, een spaarzaam laagje korte donjkere vezels en wat rode turf. Rechts zijn gele vezels afgedekt met lange groene grasvezels.
Met deze laag-op-laag techniek kun je verbluffende resultaten bereiken. Over de basislaag heb ik eerst een laag lange vezels aangebracht. Daar kwam weer een laagje met korte vezels overheen. De bovenste laag bestaat weer uit lange vezels. Zo onstaat de indruk van woekerend onkruid met fijne kleine blaadjes.
Turf en grasvezels zijn een prima combinatie. Gekleurde turf geeft het idee van bloeiende bloemen. Groene turf doet je snel aan bladeren denken. Hoe fijner de turf is, des te beter het over het algemeen werkt. Het afwisselen van kleuren vezels en turf geeft uiteenlopende resultaten.
Je zou het bijna niet zeggen, maar ook deze waterkant is op dezelfde manier gemaakt. Ik heb hier alleen Heki wildgras gebruikt als basis in plaats van losse strooivezels. Het gras is uitgeplozen, bespoten met lijm en daarna bestrooid met groengele turf.
2010