Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Zelf eenvoudige loofbomen maken

Bomen brengen veel sfeer op de modelbaan. Een mooi gemengd bos is makkelijk om aan te leggen en een genot om naar te kijken. In de winkel zijn bomen dan ook in allerlei soorten en maten te koop. Zelf bomen maken is natuurlijk veel leuker en vriendelijker voor de portemonnee.

De basis van een loofboom is een skelet van een stam met takken. Het skelet moet de vorm van een boom hebben en stevig genoeg zijn. Zeemos is een materiaal dat hier bij uitstek geschikt voor is. Een takje zeemos is echter nog geen boom. De stam en takken moeten bruin gespoten worden. Het bladerdak wordt gemaakt van fijngemalen schuimrubber met een matte groene tint.

Je begint met het fatsoeneren van het zeemos. De volgende stap is het kleuren van de boom met bruine verf. Dit gaat het makkelijkst met een airbrush. Een beetje bruine verf in het potje, luchtfles open en spuiten maar. Beweeg de airbrush rustig heen en weer langs het zeemos, terwijl je het takje tussen twee vingers houdt en langzaam ronddraait.

Het dunne laagje verf droogt razendsnel en na een half uurtje kan de boom bebladerd worden. Voor het aanbrengen van het schuimrubber moet je de boom eerst insmeren met lijm. Spuitlijm gebruiken is de makkelijkste methode. Direct na het aanbrengen van de lijm wordt de boom bestrooid met de fijngemalen schuimrubber vlokken. Zeker spuitlijm droogt snel dus enige haast is hierbij wel geboden.

Houd de natte boom in je ene hand en strooi met de andere hand de vlokken over de boom, terwijl je hem langzaam ronddraait. Schudt de bedekte boom heel lichtjes uit en fixeer hem daarna gelijk met haarlak. Eventueel kun je in plaats van haarlak ook spuitlijm gebruiken (op de boom, niet op je hoofd).

Bomen zijn er in allerlei kleuren groen. Ga maar eens kijken in een echt bos. Je zult verrast worden door de verscheidenheid aan kleuren. Gebruik dus niet voor al je bomen dezelfde kleur vlokken, maar varieer met enkele tinten.

Je hoeft niet veel verschillende kleuren vlokken in te slaan. Je kunt de bomen ook nabehandelen met de airbrush. Een leuke kleur hiervoor is zandgeel. Bespuit een boom heel lichtjes met die kleur en hij krijgt een lichte groengele gloed. Je kunt de boom ook met een andere kleur groen bespuiten. Door te variëren met kleur en dekking is het mogelijk om bijna elke kleur na te bootsen.

Het resultaat is een redelijk echt bos. Met lang gras (Heki) en IJslandsmos is een overwoekerde bosrand gemaakt. Door hier en daar een stukje open te laten ontstaan leuke doorkijkjes en open plekken.

Een uitgebreider verhaal is te lezen in het februari 2002 nummer van Railhobby.

2002

 

H0
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl