Decoder bouwpakketten
Veel mensen vinden digitaal duur. Dat klopt ook. De overstap naar digitaal vereist een aardige investering. Je moet niet alleen een digitale centrale kopen, maar ook flink wat geld op tafel leggen voor allerlei soorten decoders. Gelukkig zijn er voor wisseldecoders, schakeldecoders en terugmelddecoders voordelige bouwpakketten te koop. Door zelf de decoders in elkaar te zetten kun je heel wat geld besparen.
Op het eerste gezicht lijkt het zelf solderen van decoders misschien ingewikkeld. Dat valt best mee. Als je over een beetje soldeerervaring beschikt, kan er niet veel fout gaan. Je kunt het beste een fijne soldeerbout van 15 Watt met een fijne stift nemen. Het solderen gaat nog makkelijker met extra dun soldeer met een harskern. Je kunt het kopen bij elke elektronicazaak. Gebruik NOOIT soldeervloeistof (S39) of soldeervet.
Bouwpakketten van wisseldecoders zijn niet moeilijk te vinden. Viessmann levert sommige decoders uit het assortiment ook als bouwpakket. Een goede keuze is bouwpakket nr. 5291, dat identiek is aan de kant en klare wisseldecoder nr. 5211. De decoder is geschikt voor het Märklin Digital systeem en de Uhlenbrock Intellibox. Het instellen van het adres gaat via de bekende blauwe schakelaartjes. De handleiding van Viessmann helpt je stap voor stap door het knutselproces. Let er bij het monteren van de dioden en de condensatoren op dat ze in de juiste richting worden gemonteerd. In de handleiding wordt hiervoor gewaarschuwd met de opmerking “Auf Polung achten”.
Peter Littfinski brengt onder de naam LDT (Peter Littfinski DatenTechnik) een uitgebreid assortiment decoders op de markt. De decoders worden als bouwpakket of kant en klaar geleverd. Behalve wisseldecoders heeft LDT ook schakeldecoders en terugmelddecoders. Ik heb bijvoorbeeld de SA-DEC-4-DC schakeldecoder in elkaar gezet. De decoder wordt gebruikt om accessoires in en uit te schakelen. Hij kan worden gebruikt bij alle gangbare DCC systemen, zoals Lenz Digital Plus, Roco Digital is Cool en de Uhlenbrock Intellibox. Het bouwpakket wordt geleverd met een Duitse handleiding. Je kunt de Nederlandse handleiding zelf even ophalen van de website van LDT. Het in elkaar zetten van de decoder is een fluitje van een cent. Het instellen van de decoder gebeurt door het programmeren van het adres via de centrale.
Terugmelddecoders zijn eveneens goedkoper te krijgen. Bijvoorbeeld Conrad heeft onder nummer 212628 een voordelige terugmelddecoder. De decoder heeft 16 ingangen en is vergelijkbaar met de standaard S88 decoder van Märklin en de 5217 decoder van Viessmann. De decoder werkt met de bekende ‘S88 bus’. Oorspronkelijk werd de S88 bus alleen door Märklin gebruikt, maar tegenwoordig vinden we deze aansluiting ook op de Uhlenbrock Intellibox en het Fleischmann Twin-Center. De Conrad decoder wordt kant en klaar geleverd met een Duitstalige handleiding en verbindingskabel. Je hoeft geen adres in te stellen of de decoder te programmeren. Gewoon inprikken en klaar.
Het is nog handiger om een BMD16N of BMD16N-SD voor terugmelding te gebruiken. Deze decoders zijn niet alleen voordelig, maar gebruiken ook een verbeterde versie van de S88 bus: s88-N. De decoders kun je als printplaat of als bouwpakket bestellen in de shop.
Een uitgebreid verslag is te lezen in het mei/juni 2003 nummer van Railhobby.
2003