Javascript Menu by Deluxe-Menu.com

Gein met giethars

Giethars, of kunsthars, is een ideaal materiaal om objecten te kopiëren en onderdelen te dupliceren. Het is makkelijk te verwerken en je kunt er een hoge graad van detaillering mee bereiken. Niet voor niets wordt het veel gebruikt in bouwdozen van kleinseriefabrikanten als Artitec en Tilly Models. Als je weet hoe het werkt, kun je zelf ook mallen en afgietsels produceren. Zo zijn de perronrand, het plaveisel, de relaiskast en de wisselmotor allemaal kopieën van giethars.

Voor je iets kunt gieten, moet je eerst een mal maken. Siliconenrubber is zeer geschikt voor het maken van mallen die je wilt gebruiken voor afgietsels van giethars of modelgips. Ik gebruik siliconenrubber van Poly-Service, maar er zijn ook andere leveranciers. Het materiaal bestaat uit twee componenten. De rubber uit het blik wordt gemengd met de harder uit het kleine flesje. De verhouding is 1:20, dus 95% procent rubber en 5% harder. Als je toch naar de winkel gaat, koop er dan gelijk een assortiment maatbekers bij. Dat maakt het afmeten van de juiste hoeveelheid een stuk makkelijker.

Links zie je het origineel. In dit geval zijn het muurdelen van de chocoladefabriek die op De Lage Zij staat. Op dezelfde manier heb ik overigens ook de perronwanden en de klinkerstraten gemaakt. Uit afvalmateriaal maak je een bakje waar het origineel ruim in past. De mal moet bij voorkeur randen hebben die minimaal een halve centimeter dik zijn. Het bakje moet dus een centimeter groter en een halve centimeter groter zijn dan het origineel.

Het origineel wordt met dubbelzijdig plakband of een paar druppels secondelijm in het bakje vastgezet. Vervolgens kun je het siliconenrubber gaan aanmaken. Voor je het bakje volgiet, moet je eerst het origineel met een oude kwast insmeren met rubber. Zo voorkom je luchtbelletjes in het oppervlak van de mal.

Het bakje wordt gevuld met siliconenrubber. Giet het mengsel rustig uit en zorg dat het zich gelijkmatig over het origineel verdeeld. Leg het bakje daarna 24 uur weg op een warme plaats, bijvoorbeeld op de verwarming. Maak de maatbeker niet gelijk schoon. Je kunt beter het rubber hard laten worden. Je trekt het spul dan zo uit de beker. Kijk uit voor je kleren. Siliconenrubber lost niet op in water of terpentine. De volgende dag kun je het bakje en het origineel verwijderen. Je houdt nu de mal over.

Het moment is aangebroken om de kunsthars ter hand te nemen. Behalve kunsthars kun je ook gips gebruiken om afgietsels te maken. Dat is leuk voor een dikke muur, maar voor dunne onderdelen is gips veel te breekbaar. De kunsthars bestaat eveneens uit twee componenten. De componenten worden 1:1 in een maatbeker gemengd. Bereken van te voren hoeveel inhoud je nodig hebt. Met kunsthars moet je snel werken. Binnen een paar minuten worden het spul hard. Een half uur later kun je het voorwerp al uit de mal halen. Zo kun je heel wat exemplaren op een dag produceren.

De straat op de foto is gemaakt met deze gietmethode. Ik heb een stukje klinkerweg gekocht en dat talloze malen gedupliceerd. De weg is daarna met de airbrush in de juiste kleur gespoten. De voegen zijn ingewassen met voegenpasta van Anita Decor.

Een uitgebreid verslag is te lezen in de Railhobby van juli/augustus 2006.

2006

 

II-Z
© Huib Maaskant - Alle rechten voorbehouden - aim@floodland.nl